Kirjat

Hehku

”Voima on energiaa, voima on ainetta: sen talttumattomuutta ei mikään mekaaninen selitä. ”

Keski-ikää lähestyvät Jari ja Lea ovat tulleet elämissään taitekohtiin, mutta erikseen. Ilmastoasiantuntija Jarin oivallus transsukupuolisuudestaan vie hänet tutkimusmatkalle, jollaista hän ei ole koskaan aiemmin kokenut. Samaan aikaan Jarin puoliso Lea tuskailee lapsettomuuttaan ja Jarissa kokemaansa vierautta, jonka syytä ei vielä tiedä. Kun Jari katoaa, on entisen elämän raja ylitetty.

Hehku on taidokas ja hypnoottinen romaani sukupuolikokemuksesta, elämänvoimasta ja hehkusta, joka syttyy ihmisessä, kun hän alkaa elää elämäänsä siten kuin on tarkoitettu.Hehku on tamperelaiskirjailija Satu Lepistön viides teos. Lepistö on julkaissut aiemmin kolme runokokoelmaa ja yhden romaanin. Lepistön kieltä on kiitetty ilmaisukykyiseksi ja omaleimaiseksi.

ISBN 978-952-399-063-0

KIRJASTOLUOKKA 84.2

SIVUMÄÄRÄ 255

SIDOSASU Sidottu

JULKAISU Elokuu 2023

KANSI Elia Lepistö

KIRJAILIJAKUVA Elia Lepistö

 

Vieraslaji

Lokakuussa 2022 ilmestyvä uutuusteos Vieraslaji esittelee Lepistöstä kirjoittajana uuden puolen. Kokoelma on Lepistön kolmas runokokoelma, joka tutkii  ihmisen jalanjälkeä maailmassa havainnoiden katoavien ja hajoavien asioiden kauneutta. Vieraslaji pohtii paikasta toiseen kulkeutuvia lajeja, ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Se on sukupuuttokertomus, runoelma tuhoutuvasta maailmasta, jossa on yhä toivoa. Teoksessa kesken jäävien ajatusten repaleiset fragmentit  vuorottelevat puheenomaisen runoilijanäänen kanssa ja kokoavat nekrologin maailmasta, jota ei samanlaisena enää kohta ole.

”Solut leviävät kehoni maanosiin tietoisina siitä, mitä

olen juuri kuullut ja mitä ytimessä on juuri tapahtunut

vieraslaji on levinnyt luontaiselta alueeltaan uudelle ihmisen mukana

tahattomasti tai tarkoituksella yli meren, mantereen tai vuoriston

kysyt mitä tarkoitan, kun sanon ihmisen mukana, ihminen on vieraslaji. ”

 

ISBN 978-952-399-024-1

KIRJASTOLUOKKA 82.2

SIVUMÄÄRÄ 88

JULKAISU Lokakuu 2022

KANSI Elia Lepistö

KUSTANTAJA Enostone

Lintutarha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksi tarina ja yksi epäsovinnainen suhde. Kaksi tapaa nähdä ja kertoa. Kuka on väärässä? Kuka muistaa oikein?

Anssi Ilmari Heino on poliisi, joka päätyy rikkomaan luottamuksen, jonka varassa ihmiset elävät. Laura on vasta 14-vuotias, kun hänen äitinsä ottaa itseltään hengen. Sosiaaliviranomaiset vievät Lauran isälleen, sillä lapsi tarvitsee huoltajan. Heino säälii Lauraa ja haluaa auttaa tyttöä parhaansa mukaan. Laura päätyy omaan ratkaisuunsa, sillä hänen on päästävä pois vankilastaan – isänsä lintutarhasta.

Lintutarha on psykologinen romaani hapertuneesta identiteetistä, muistamisen vaikeudesta ja valheista. Särkyneet ihmiset pyörivät oman kipunsa ympärillä kuin epäkeskot pyörät. Lepistön vimmaisessa tarinassa on kyse myös vallasta, tabujen rikkomisesta ja rajojen ylittämisestä. Romaani tallentaa ristiriitaisen ja tummasävyisen tarinan kuin lyyrinen kamera.

 

Lue näyte romaanista tästä

 

ISBN 978-951-24-0358-5

KIRJASTOLUOKKA 84.2

SIVUMÄÄRÄ 316

KOKO 130 × 190 MM

SIDOSASU Sidottu

JULKAISU Elokuu 2017

KANSI Jenni Noponen

KIRJAILIJAKUVA Marek Sabogal

MYÖS SÄHKÖKIRJA

Gummeruksen syksyn 2017 kirjakatalogi

www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512408252/lintutarha

 

Kielilläpuhuja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satu Lepistön esikoinen (Pohjoinen, ntamo 2013) oli ”kasvutarina lapsuudenmaisemasta” (Rosa Ala-Aho, Kiiltomato). Kielilläpuhujassa mennään kauemmas. Sen hallitseva kuva on kansansatujen karhu – identiteetin lähde ja identifikaation kohde: ”minä menen naimisiin karhun kanssa vain”. Karhu tulee mukaan kaikkeen, myös aikuiseen parisuhteeseen, jonka auvosta ja ahdistuksesta Lepistö kirjoittaa hellyttävän raadollisesti ja luihinmenevän fyysisesti. Myytin (karhu) ja arjen välittäjänä on kielilläpuhuja. Hän on laki ja auktoriteetti: ”laittaa kielensä ihmisen läpi”. Mutta hän on myös ”ihmisistä eläintä lähinnä”, ja voi myös kuivua ”kokoon itsensä ja soittonsa ympärille”. Nyt puhe onkin erottaja: ”Ymmärrätkö sinä, että puhut vääristä asioista.”

 

ISBN 978-952-21-5489-7

KIRJASTOLUOKKA 82.2

SIVUMÄÄRÄ 65

JULKAISU Maaliskuu 2014

KANSI Kalervo Palsa

www.ntamo.net/product/685/satu-lepisto-kielillapuhuja

 

 

Pohjoinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satu Lepistön esikoisrunokokoelma on voimakkaan tietoinen suunnista, paikoista ja paikannimistäkin. Runot tulevat kaukaa ja lähelle, mutta niiden dynaamisissa tiloissa lukija saa koko ajan olla valmis lähtemään. Pohjoinen on arkkityyppisen kaipuun mielentila: “lapsi” ja “sisar” ovat toistuvia topoksia, eivätkä ne tule runoihin vailla kipua, joka on aina värähtelyjään myöten koettua — “Koti, nimenomaan imperfekti”. Lepistön ilmaisu noudattaa ihailtavasti kokemuksen kompastelevaa logiikkaa. Lauseet ja fraasit säilyttävät omarytmisen tuoreutensa sen ainutkertaisuuden edessä. “Vuosi on lyhyt aika sanoa kaikki, joten leikitään.” “Kohta on toukokuu. Elämä ryskyy raakamaan läpi. Kohta on syksy”.

Pohjoisen kolkko tunnelma tuo lohduttomuudessaan mieleen T. S. Eliotin Aution  maan.  Aleksandr Manzos, Lumooja 2/2013.

 

 

ISBN 978-952-215-373-9

KIRJASTOLUOKKA 82.2

SIVUMÄÄRÄ 49

JULKAISU Maaliskuu 2013

www.ntamo.net/product/579/satu-lepisto-pohjoinen